Ekonomika

Michelin atzinību saņēmušo restorānu skaits Lietuvā pieaudzis līdz 37

LETA--ELTA,29.05.2025

Jaunākais izdevums

Visi četri pērn "Michelin" zvaigzni saņēmušie restorāni Lietuvā to ir saglabājuši, bet kopumā "Michelin" atzinību saņēmušo restorānu skaits pieaudzis līdz 37 salīdzinājumā ar 34 pērn, liecina otrais restorānu ceļveža "Michelin Guide" izdevums par Lietuvu.

Pasaulē populārā ceļveža eksperti secināja, ka visi četri restorāni, kas pērn saņēma "Michelin" zvaigzni, ir to saglabājuši. Tie ir Viļņas restorāni "Demo", "Džiaugsmas", "Nineteen18" un "Pas mus restoranas".

Salīdzinājumā ar pirmo ceļvedi par Lietuvu "Michelin" atzinību "Bib Gourmand" kategorijā par augstas kvalitātes ēdiena par saprātīgu cenu piedāvājumu saņēmušo restorānu skaits šogad ir dubultojies. Atzinību saglabāja restorāni "Gaspar's", "14 Horses", "Le Travi", kas atrodas Viļņā, kā arī Kauņas restorāns "Numan". Papildus tiem šogad "Bib Gourmand" atzinību saņēma arī Viļņas restorāni "Augustin", "B‘ARN Bistro", "El Gato Negro" un "Kristoforas".

Arī "Michelin" inspektoru ieteikto restorānu saraksts ir papildināts. Tam šogad pievienots "MOTIF" Viļņā un "Alba Bistro" Klaipēdā, kā arī 23 restorāni no pagājušā gada saraksta.

Jaunā šefpavāra balvu saņēma restorāna "Augustin" šefpavārs Dareks Medvedevs, someljē balva piešķirta Martīnam Praviļonim no "HeJi", apkalpošanas balvu saņēma Līna Marija Balčūnaite no "Red Brick" un jaunatvērtā restorāna balvu saņēma "B'ARN Bistro" šefpavārs Arns Petronis.

Jau vēstīts, ka "Michelin Guide" 2025.gada ceļvedī iekļauts 31 Latvijas restorāns, tostarp "Michelin" kvalitātes zvaigzne piešķirta restorānam "John Chef's Hall", kā arī zvaigzni saglabājis restorāns "Max Cekot Kitchen".

Pērn maijā publicētajā trešajā ceļvedī par Igauniju Tallinas restorāns "180° by Matthias Diether" saglabājis pērn iegūtās divas "Michelin" zvaigznes, un restorāns Tallinas restorāns "NOA Chef's Hall" saglabājis vienas zvaigznes statusu. Trešajā "Michelin Guide" par Igauniju tika iekļauti 35 restorāni.

"Michelin Guide" ir starptautiski pazīstams un prestižs restorānu reitings, kurā tie tiek novērtēti pēc dažādiem kritērijiem un tiem tiek piešķirtas "Michelin" zvaigznes.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskajā gastronomijas ceļvedī "Michelin Guide" 2026. gadā iekļauto restorānu skaits Latvijā varētu palielināties, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Restorānu biedrības vadītājs Jānis Jenzis.

Tāpat viņš pauda cerību, ka sarakstam varētu pievienoties vēl kāds restorāns, kuram tiktu piešķirta "Michelin" kvalitātes zvaigzne.

Viņaprāt, esošie restorāni "John Chef's Hall" un "Max Cekot Kitchen", kas ieguvuši vienu "Michelin" zvaigzni, šogad to saglabās, kā arī viņš pauda cerību, ka kāds no šiem restorāniem varētu iegūt vēl vienu zvaigzni. "Šie restorāni ir pelnīti ieguvuši zvaigznes, kā arī turpina nodrošināt augstāko līmeni un strādāt kvalitāti," norādīja Jenzis.

Jenzis papildināja, ka Latvijai ir "jāaug", lai iegūtu trīs "Michelin" zvaigžņu novērtētu restorānu, jo tās ir lielas investīcijas telpās, personālā un produktos, lai nodrošinātu augstu kvalitātes līmeni. "Tā ir nākotnes cerība, bet divām zvaigznēm esam gatavi," viņš piebilda.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jauno "Michelin" atslēgu apbalvojumu, kas izceļ pasaules labākās viesnīcas, Latvijā ieguvušas trīs viesnīcas, liecina informācija "Michelin Guide" mājaslapā.

Latvijā vienu "Michelin" atslēgu apbalvojumu saņēma viesnīca "A22 Hotel", vienu atslēgu - viesnīca "Dome Hotel", kā arī vienu atslēgu saņēma viesnīca "Grand Poet by Semarah".

Savukārt Igaunijā divas atslēgas un īpašo balvu "Jaunatvērta viesnīca" ieguvusi viesnīca "The Burman" un vienu atslēgu ieguvusi viesnīca "Schlössle Hotel", savukārt Lietuvā vienu atslēgu ieguvusi viesnīca "Pacai" un vienu atslēgu - "Esperanza Lake Resort".

"Michelin" ceļveža inspektori kopumā izvērtēja vairāk nekā 7000 viesnīcu, tostarp 2457 viesnīcas saņēma "Michelin" atslēgu apbalvojumu. Vienu atslēgu saņēma 1742 viesnīcas, divas atslēgas - 572 viesnīcas, bet trīs atslēgas - 143 viesnīcas.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad Rīgas restorānu nedēļā piedalīsies 61 restorāns, informē Rīgas investīciju un tūrisma aģentūras Starptautiskā mārketinga nodaļas galvenā projektu vadītāja Madara Oga.

Restorānu nedēļa notiks no 27.oktobra līdz 9.novembrim. Šajā laikā trīs kārtu maltīte apmeklētājiem būs pieejama vairākās cenu kategorijās - 30, 35 un 40 eiro, kā arī 45 eiro prestižajā "Michelin Guide" ceļvedī iekļautajos restorānos.

Šogad pasākumā vienpadsmit restorāni, kas ir pārstāvēti "Michelin Guide" ceļvedī - "Whitehouse", "Barents", "Seasons at Grand Palace Hotel", "Chef`s Corner Restaurant & Bar", "Stage22 Bar & Restaurant", "Ferma", "Tails", "Entresol", "3 pavāru restorāns", "Neiburgs" un "Le Dome".

Lai nodrošinātu augstāko kvalitāti un atbilstību galvenajiem nosacījumiem - sezonāli un pēc iespējas vietējās izcelsmes produkti, kas atspoguļo Latvijas moderno virtuvi, pirmo reizi restorānu piedāvātās ēdienkartes izvērtēja profesionāla žūrija.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viesmīlības uzņēmums Latvijā Tiamo grupa atvēris vēl vienu kafejnīcu O!Bistro Rīgā, “Mūkusalas biroju” ēkā, Bieķensalas ielā.

Rudenī Tiamo grupa plāno atklāt līdz šim lielāko O!Bistro Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU), Āzenes ielā.

Kafejnīca O!Bistro Bieķensalas ielā piemērota “Mūkusalas biroju” darbinieku vajadzībām, piedāvājot pusdienas, kā arī uzkodas dažādiem pasākumiem, konferencēm un citiem notikumiem. Kafejnīcas sienas rotā Kiwie Studio veidotie grafiti, un pavisam drīz apmeklētājiem būs iespēja pusdienot āra terasē.

“Latvijā arvien pieaug pieprasījums pēc siltām, sabalansētām un daudzveidīgām pusdienām, tāpēc turpinām attīstīt kafejnīcu O!Bistro tīklu. Rīgā izvēlamies lokācijas blakus birojiem, augstskolām un daudzdzīvokļu ēkām,” saka Toms Zukulis, Tiamo grupas valdes priekšsēdētājs.